Creix la intervenció i la mediació per evitar la pèrdua de l'habitatge

  • L'Ajuntament de Barcelona ha atorgat 198 pisos d'emergència social el 2014.
  • Dels casos atesos on s’ha finalitzat la mediació, des del 2012, gairebé el 70% s’han resolt favorablement.
  • Actualment, es disposa de 2.300 habitatges de lloguer social.
El recinte de Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc, s’habilita per convertir-se en un parc d’habitatges socials.
El recinte de Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc, s’habilita per convertir-se en un parc d’habitatges socials.
TARAY CUARTIELLA / ACN
El recinte de Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc, s’habilita per convertir-se en un parc d’habitatges socials.

Davant la problemàtica actual vers l’habitatge, l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat 198 pisos d’emergència social durant el 2014 i ha mediat en 646 casos per evitar la pèrdua de la vivenda. El consistori barceloní ha hagut de potenciar els serveis i mesures de caràcter preventiu per fer front als desnonaments, tant per problemes hipotecaris com de lloguer.

L’Ofideute dóna atenció a les consultes sobre les dificultats relacionades amb el pagament dels préstecs hipotecaris destinats a la compra d’habitatge habitual i les responsabilitats contractuals. Durant el 2014, les Oficines d’Habitatge han atès 466 casos a Ofideute, que s’encarrega d’intercedir amb l’entitat financera que correspongui en cada cas. Dels casos atesos on s’ha finalitzat la mediació, des del 2012, gairebé el 70% s’han resolt favorablement.

Paral·lelament, el servei de mediació en lloguer posat en marxa l’octubre de 2012 té per finalitat atendre aquelles situacions de ciutadans amb dificultats de pagament del lloguer, amb la intenció d’iniciar, si s’escau, una negociació amb la propietat als efectes de buscar la solució més adient amb l’objectiu que es pugui mantenir l’habitatge. Del total de 332 mediacions finalitzades en aquest període (180 peticions corresponen al 2014), el 53%, és a dir, 177 casos, s’han resolt favorablement al ciutadà.

D’altra banda, la Mesa d’adjudicació d’habitatge per a emergència social ha estimat durant el darrer any 198 sol·licituds d’habitatge per emergència social, que representen el 63% dels casos resolts. A més, a d’altres 7 sol·licituds s’ha trobat una solució alternativa per a la família.

Pel que fa als parcs d’habitatges de lloguer social, Barcelona compta amb 10.426 vivendes protegides de lloguer. Actualment, es disposa de 2.300 habitatges de lloguer social, per als quals l’Ajuntament de Barcelona, a través de Àrea de Qualitat de Vida, ha destinat una subvenció de 10,9 milions des del 2011, per tal que el lloguer no superi el 30% dels ingressos. A més, l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports augmenta cada any la partida pressupostària destinada al pagament de despeses vinculades a l’habitatge, amb ajuts directes a les famílies. La mateixa àrea ha destinat 8.547.487 milions per ajudar a 20.970 famílies des del 2011.

Pisos desocupats

L’Ajuntament ha finalitzat el procés d’inspecció dels habitatges potencialment buits de les entitats bancàries, 398 en total, en tres barris de la ciutat. Els resultats d’aquestes inspeccions han estat que, dels 398 habitatges inspeccionats, 161 estan desocupats. Aquest primer llistat d’habitatges potencialment desocupats va sortir del creuament de bases de dades municipals –bàsicament cadastre i padró– als barris de Ciutat Meridiana (150), Trinitat Vella (128) i Besòs i el Maresme (120).

Ampliar l'oferta de lloguer assequible

Evolució del Pla 100x1000: El pla del municipal pretén ampliar l’oferta de lloguer assequible mitjançant una acció proactiva. Els programes que inclou permetran ampliar el parc de lloguer social en 1.000 habitatges en els propers quatre anys, el que significarà l’augment del 10% del parc de lloguer assequible actual. Un 50% es destinarà a parc de lloguer social (subvencionat) per a col·lectius específics: emergències per desnonaments, gent gran, discapacitats o víctimes de violència de gènere.

Visita el web d’Habitatge: Per conèixer totes les novetats pel que fa a temes d’habitatge a Barcelona i saber quin tipus d’ajudes ofereix l’Ajuntament, es pot visitar la pàgina web: www.bcn.cat/habitatge

Xarxa d’Oficines de l’Habitatge: Per tal de facilitar als ciutadans l’accés a una vivenda, l’Ajuntament ha desplegat a Barcelona una Xarxa d’Oficines de l’Habitatge que ofereix informació i serveis d’ajuda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento